14. Adem, alles, avond en morgen

‘Wie mij niet liefheeft,
onderhoudt mijn woorden niet;
en het woord dat jullie horen,
is niet van mij,
maar van de Vader die mij gezonden heeft.

Ik heb dat tot jullie gezegd,
terwijl ik bij jullie ben;
maar de pleitbezorger, de heilige geest,
die de Vader in mijn naam zal zenden,
die zal jullie alles leren
en hij zal jullie alles in herinnering brengen
wat ik jullie gezegd heb’.

Johannes 14, 24-26

Daar is hij weer: de ‘parakletos’, de grote erbij-geroepene, de voorspreker, de bondgenoot. Hij is een ‘ander’dan Jezus, maar ook weer niet. Hij is de verschijning van Jezus zelf na Pasen. De vernieuwde, door de dood heen opgestane.

Die parakletos krijgt nu in Jezus’ woord een naam: de geest, de heilige, de geest der waarheid. Zoals in den beginne de adem, de geest Gods zweefde over de wateren, zo doordringt vanaf Pasen de ‘parakletos’, de hulp van Jezus, de ganse aardbol. Na die dag verstaat iedereen hem (Hand.2,8) en delen alle mensen alles samen (Hand.2,41-47; 4, 32-36). Dat is Jezus in zijn nieuwe gedaante: de helper, de bijstander, de ruggesteun. Op en sinds Pasen wordt alles anders. Zoals op de eerste dag is alles nu voltooid. Die parakletos, de adem Gods, de beademing van Jezus, breekt ogen en monden open en neemt barrières van taal en tegenzin. Op Paasmorgen zweeft hij vanuit het graf opnieuw de aardbol over. Het is weer en nu definitief schepping. Avond en morgen, de eerste dag.

Wij plegen te spreken van ‘dag en nacht’. Het verhaal van de Schriften draait dat om en spreekt altijd van ‘nacht en dag’. Het wordt daar altijd eerst avond en dan pas morgen, van in den beginne. Eerst dood en dan leven. Het moet eerst duister worden om het licht te kunnen zien.

Dit bericht is geplaatst in Johannes 14. Bookmark de permalink.

Eén reactie op 14. Adem, alles, avond en morgen

 1. Christini Manders schreef:

  Veertien dagen laat ik mij leiden door Johannes/Jan.
  oude woorden krijgen een nieuwe glans,
  een diepere klank voor de dag van vandaag:
  ‘kom heilige geest, vervul de harten van uw gelovigen
  ontsteek in ons het vuur van uw liefde.
  zend uw geest uit en alles zal worden herschapen.’

Reacties zijn gesloten.