8. Jezus is Gods droom

Foto Arjan Broers

Filippus zegt tot hem:
‘Rabbi, toon ons de Vader
en het is genoeg’.
Jezus zegt tot hem:
‘Zo lange tijd ben ik bij jullie
en je kent mij (nog) niet, Filippus?
Wie mij ziet,
ziet de Vader;
en hoe zeg jij:
toon ons de Vader?’

Johannes 14,8-9

Ook Filippus is één van de twaalf. Hij komt van Betsaida, de stad van Andreas en Petrus. Hij is erbij vanaf het eerste uur. Hij vraagt door over wat zojuist gezegd is: ‘Als jullie mij kennen, kennen jullie ook mijn Vader’. En hij stelt de eeuwige en enige vraag: ‘Rabbi, toon ons de Vader’.

Wat zouden mensen liever willen dan dat God zien? Zo was het al vanaf den beginne – Mozes, Jesaja, ga maar door – en zo blijft het tot het eind. Als dat toch mogelijk was! Wie wil dat niet?

En dan spreekt Jezus een antwoord, een paradigma, dat alles omvat: wie hem ziet, ziet de Vader. Het ganse verhaal van Israël is over één punt onwrikbaar en onverzettelijk: God is niet te zien. Iedere aanmatiging van een mens dat hij of zij God gezien of gehoord zou hebben, dient ten diepste en volledig te worden gewantrouwd. Geen mens heeft ooit God gezien en kan dit ook niet.

Er is maar één weg om God te zien, en dat is: de menselijkheid van Jezus. Zijn levenskeuze. Zijn ademtocht. Zijn stemkaart. Voor Johannes en de zijnen is maar één waarheid evident en onomstotelijk: Jezus is het spiegelbeeld van God en de waarachtigheid is nergens anders te zien dan in hem. Jezus is het uiterlijk, de visibiliteit van God, Diens imago en effigie, Diens – mag men zeggen – beeld en gelijkenis. Hij is de enige die wij zien, horen en betasten kunnen. Jezus is Gods droom.

Dat is alles. En het is echt álles: meer is er niet. Het is zó allesbeheersend dat er nog een paar zinnen voor nodig zijn.

Dit bericht is geplaatst in Johannes 14. Bookmark de permalink.

3 reacties op 8. Jezus is Gods droom

 1. Karin Bornhijm schreef:

  Niet zien toch geloven. Een kwestie van vertrouwen, hopen, bidden, je laten raken, zien wat ongezien is…. allemaal werkwoorden – oefenwerkwoorden voor de vastentijd….

 2. Ben Vocking schreef:

  God zien in de menselijkheid van Jezus. Het moge ons meer en meer leiden naar die Johanneische kerk, de kerk van de liefde en de onderlinge solidariteit!

 3. Roy Clermons schreef:

  Jezus is Gods droom en vertelt ons over Gods droom met de mensen. Hem navolgen in doen en laten, in spreken en zwijgen, is Gods droom met de mensen handen en voeten geven. God heeft ons daarvoor nodig. Wanneer we iets van die droom werkelijkheid laten worden, laten we iets van God werkelijkheid worden in deze wereld.
  Ik ben blij dat ik werk op een plek waar ik God vaak zie “gebeuren”.

Reacties zijn gesloten.